Што е точно нелинеарно уредување видео (NLE),?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Нелинеарно уредување ( NLE накратко) е стандардниот режим на уредување денес. Таа е сеприсутна и секогаш присутна во нашиот модерен постпродукциски свет. Всушност, повеќето заборавија дека дури имаше време кога нелинеарното уредување беше целосно недостапно, особено во зората на филмската и ТВ продукцијата.

Во овие денови - и сè до 80-тите кога дигиталните технологии почнаа да пристигнуваат - постоеше само еден начин за уредување, а тоа беше „ линеарно “ - т.е. уредување направено намерно нарачајте, од една снимка до друга, или во машините за уредување со рамно лежиште „Reel-to-Reel“ или некој друг тежок систем базиран на лента.

Во оваа статија, ќе научиме малку за историјата на постпродукциското уредување, како функционирале постарите линеарни методи и како концептот на нелинеарно уредување на крајот го револуционизира светот на постпродукцијата работните текови засекогаш.

До крајот, ќе разберете зошто професионалците насекаде претпочитаат нелинеарно уредување и зошто тоа останува златен стандард за постпродукција денес.

Што е линеарно уредување и неговите недостатоци

Од самиот почеток на филмот во почетокот на 20 век до последните децении на векот, постоеше само еден доминантен начин или средство за уредување на филмската содржина, а тоа беше линеарно.

Пресекот беше токму тоа, физичко сечење со сечило низ целулоид, а „уредувањето“ или последователниот кадар бешепотоа требаше да се избере и да се спои во склопот за печатење, со што ќе се заврши планираното уредување.

Целиот процес беше (како што може да си замислите) прилично интензивен, одземаше време и напорен во најмала рака, и генерално не беше достапен за никого надвор од студиото . Само тврдокорните хобисти и независни лица правеа домашни уредувања на нивните домашни филмови од 8 мм или 16 мм во тоа време.

Насловите и сите видови визуелни ефекти кои денес главно ги земаме здраво за готово беа испратени до специјализирани компании за оптичка обработка. и овие уметници ќе ги надгледуваат почетните и завршните наслови, како и целосно оптички растворања/транзиции помеѓу сцени или кадри.

Со доаѓањето на нелинеарното уредување, сето ова во голема мера би се променило.

Што значи нелинеарното уредување видео?

Наједноставно, нелинеарно значи дека повеќе не сте ограничени да работите исклучиво на права и линеарна патека на склопување. Уредниците сега можат да ја користат Y-оската (вертикално склопување) во тандем со оската X (хоризонтално собрание).

Зошто се нарекува нелинеарно уредување?

Се нарекува нелинеарно затоа што во системите NLE, крајниот корисник и креативецот можат слободно да се соберат во повеќе насоки, а не само да напредуваат, како што беше случајот со линеарното уредување во минатото. Ова овозможува поголема иновација и уметничко изразување, како и посложени едиторијалсклопување во текот на.

За што се користи нелинеарното уредување видео?

Нелинеарното уредување е безгранично во извесна смисла, иако сè уште е ограничено од вашата имагинација и границите обезбедени од софтверот во кој уредувате.

Навистина сјае кога се работи со композитна/VFX работа, оценување на бои (со користење на слоеви за прилагодување) и е одличен кога се користи методот на уредување „палачинка“ – т.е. редење и синхронизирање на повеќе слоеви на синхроно видео (размислете за музички видеа и мултикамери за покривање на концерт/настан/содржина за интервју).

Што е пример за нелинеарно уредување?

Нелинеарното уредување е де факто стандард денес, така што е релативно безбедно да се претпостави дека сè што гледате денес е склопено на начин на нелинеарно уредување. Иако, заповедите и основите на линеарното уредување сè уште се многу во употреба, ако само потсвесно во овој момент.

Со други зборови, и покрај дивата и бесконечна сложеност на вашата секвенца, кога ќе се испечатат, кадрите сепак ќе се појавуваат во единствена линеарна низа за крајниот корисник - случајната низа е поедноставена и сведена на една линеарна видео поток.

Зошто Premiere Pro се смета за нелинеарен уредувач?

Adobe Premiere Pro (како и неговите современи конкуренти) е систем за нелинеарно уредување поради фактот што крајниот корисник не е ограничен на сечење и склопување на исклучиво линеарен начин.

Тоа им обезбедува на корисниците навидумбескрајна низа функции за сортирање/синхронизација/сложување/клипирање (и многу повеќе отколку што може да се наведе овде) што му дава слобода да уредува и организира снимки/секвенци и средства како што сакате – со имагинација и севкупно владеење на софтверот да ви бидат единствените вистински ограничувања.

Зошто нелинеарното уредување е супериорно?

Како млад надежен филмаџија, се восхитував на можностите што се одвиваа насекаде околу мене во реално време кон крајот на 90-тите. На мојот час за ТВ продукција во средно училиште, од прва рака бев сведок на преминот од машините за линеарно уредување базирани на VHS лента до целосно дигитални Mini-DV нелинеарни системи за уредување.

И сè уште се сеќавам на првиот пат Можев да седнам на монтажа на краток филм на нелинеарен AVID систем во 2000 година, тоа апсолутно ми го разнесе. Користев софтвер дома наречен StudioDV (од Pinnacle) и сè уште имам многу убави спомени од моето време додека уредував со него, дури и ако софтверот имаше огромен број проблеми и беше далеку од професионален.

Користејќи го незгодните линеарни VHS машини на училиште многу години, а потоа можноста да се користи целосно нелинеарен систем дома беше целосно и целосно откритие, во најмала рака. Штом еднаш ќе пробате нелинеарен систем за уредување, навистина нема враќање назад.

Причината што нелинеарното е супериорно може да изгледа очигледна, но во исто време, повеќето уредници и креативци денес едноставно го земаат својот безброј бенефиции здраво за готово,особено во свет каде што можете да снимате/уредите/објавувате директно од вашиот телефон до целиот свет.

Меѓутоа, ништо од ова не би било можно да не беше дигиталната револуција што прогресивно се расплетуваше во текот на 80-тите, 90-тите и 2000-тите. Пред ова, сè беше аналогно и линеарно, и има неколку фактори за ова.

Кои се предностите на нелинеарното уредување видео?

Можеби двата најважни достигнувања што ја овозможија функционалноста на NLE беа прво, Капацитет за складирање (кој се зголеми експоненцијално во изминатите 30-40 години) и второ, Капацитет за пресметување/ Способности (кои исто така би се скалирале паралелно експоненцијално заедно со капацитетот за складирање во сличен временски период).

Со поголем капацитет за складирање, следуваат содржини со главен квалитет без загуби и конечни испораки. И со потребата за паралелно ракување со овие датотеки со масовно интензивни податоци, потребни беа значително подобрени компјутерски способности за да се извршат сите овие задачи во реално време без неуспех или губење на квалитетот во текот на целата линија за уредување/испорака.

<> 0> Едноставно кажано, можноста за складирање, случаен пристап, репродукција и уредување паралелно со користење на повеќе аудио и видео стримови, од масивно складирање на снимки со висока резолуција беше невозможна до последните дваесет години, барем во однос на нивоа на потрошувачи и производители.

Професионалците и студијата отсекогаш имале поголем пристап до алатките од високата класа, но исто така, по многу поголеми трошоци отколку што потрошувачите или купувачите некогаш би можеле да си дозволат дома.

Иднината на Нелинеарно уредување видео

Денес, се разбира, сето ова е променето. Ако имате паметен телефон, големи се шансите да имате барем HD или 4K видео (или повисоко) и можете веднаш да ја уредувате и објавувате вашата содржина преку различни социјални медиуми. Или ако сте професионалец за видео/филм, вашиот пристап до најверодостојните средства за видео и аудио монтажа е неспоредлив и неспоредлив во однос на сето она што било досега.

Ако некој се врати во времето во зората на киното со нашите уреди за уредување 8K HDR и R3D-датотеки без загуби, веројатно ќе се смета дека сме или вонземјани од далечна галаксија или волшебници и магови од друга димензија – тоа е колку длабоко се разликуваат нашите тековни напредувања во нелинеарното уредување (и дигиталната слика) во споредба со почетните методи на линеарна ролна во ролна што преовладуваа во поголемиот дел од дваесеттиот век, кога целулоидот беше крал.

Самиот факт што денес можеме веднаш да внесеме снимки со врвен квалитет, да ги сортираме и означиме, да создаваме под-клипови, да генерираме и сортираме бесконечни распореди на секвенци и последователни секвенци, да поставиме онолку песни од аудио и видео колку што ние Ве молиме, отфрлете кој било број на наслови и ефектина нашите снимки/секвенци, па дури и да ги вратиме и повторно да ги правиме нашите уреднички задачи според нашата содржина, сите овие алатки и средства денес се целосно земени здраво за готово, но ниту една од нив не постоеше дури и неколку децении пред .

Да не кажам ништо за дизајнот/мешањето на звукот, VFX, графиката за движење или работата за тајминг на бои/оценување/корекција на бои што не само што е возможна, туку и стандардна во денешните понуди на софтверски пакети NLE од Adobe, Davinci, AVID и Apple.

И што значи ова е дека секој поединец сега може да снима/уреди/печати сопствена независна содржина целосно сам, од крај до крај, а во случајот со Davinci Resolve, може дури и да го добие ова софтвер од професионален степен бесплатно . Оставете го тоа да потоне за момент.

Завршни мисли

Нелинеарното уредување ја промени играта за сите креативци што доаѓаат и нема враќање назад. Со можност за случаен пристап до вашата библиотека на снимки, сечење и спојување и слој до содржината на вашето срце и печатење на кој било социјален медиум или формат на филм/емитување што е достапен денес, има многу малку што не може да се постигне во софтверските пакети на NLE од модерната ера .

Ако седите таму и го читате ова и отсекогаш сте сакале да снимате филм, што ве спречува? Камерата во вашиот џеб е веројатно повеќе од доволна за да започнете со снимање (и тоа е повеќе од она што беше достапно кога растев сомојата единствена CCD MiniDV камера). И софтверот NLE што треба да го уредите сега е бесплатен, па што чекате? Излезете таму и почнете да го снимате вашиот филм денес. Единственото нешто што ве кочи е ти во овој момент.

И ако велите: „Лесно ти е да кажеш, ти си професионалец“. Дозволете ми да се спротивставам на ова велејќи дека сите ние сме почетници на почетокот, а единствените работи што ве одвојуваат од вашите соништа и цели се решителноста, вежбањето и имагинацијата.

Ако ги имате сите тие во лопати и барате само знаење, добро, сигурно сте дошле на вистинското место. Ве опфативме со сите работи за уредување и постпродукција на видео, и иако не можеме да гарантираме дека ќе работите во индустријата, сигурно можеме да ве натераме да работите како професионалец за кратко време.

Како и секогаш, кажете ни ги вашите размислувања и повратни информации во делот за коментари подолу. Дали би се согласиле дека нелинеарното уредување претставува огромна промена на парадигмата во уредувањето филмови/видео?

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.