Што значи LUT во уредувањето видео? (објаснето)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

LUT е кратенка за Табела за пребарување . Овој термин се користи доста често во денешните светови на дигитални постови и пред/продукција, но ако прашате некого во областа, ќе бидете изненадени кога ќе откриете дека толку малку навистина разбираат што значи терминот.

Во суштина, а особено во однос на уредувањето видео, LUT е средство за преведување на бои и простори на бои, од една на друга.

Клучни средства за носење

  • LUT не се филтри или претходно поставени бои.
  • LUT се технички/научни трансформации на просторот на бои (кога се користат правилно).
  • LUT може сериозно да ја деградира и негативно да влијае на вашата слика ако неправилно се користи.
  • LUTs не се за секого и треба да се користат само кога се потребни или посакувани.

Која е целта на LUT ?

Постојат многу начини на кои LUT може да се примени и користи во текот на процесот на производство и постпродукција. Ќе се фокусираме исклучиво на нивната употреба и примена преку уредување видео/класирање на бои.

Во постпродукцискиот домен, LUTs може да се користат за симулирање на одговорот и репродукцијата на боите на различни филмски залихи, за промена на бојата од просторите RAW/LOG на HDR/SDR, а исто така (како што се најчесто , и прилично неправилно користен) за да примените познат холивудски блокбастер изглед на вашиот сопствен филм.

Кога се користи правилно, резултатите може да бидат доста пријатни и пожелни, особено кога LUT е изграден од нула запродукција пред време, во тандем/концерт со колористот кој ќе ја надгледува крајната корекција и оценување на работата на шоуто или филмот.

Целта овде е да се обезбеди на продукциската/кинематографијата екипа LUT што може да ја вчитаат во нивната камера (или монитор) со цел подобро да проценат како на крајот ќе изгледа необработената снимка. Ова им помага на сите да визуелизираат и осветлуваат подобро, и генерално го забрзува завршниот процес преку уредувачките фази и степенувањето на боите.

LUT се исто така доста корисни при ракување со значителен број на снимки поврзани со визуелни ефекти и разменување на кадрите помеѓу различни уметници и компании кои сите се обидуваат да работат на последната рамка, но можеби ќе треба да имаат флексибилност да префрлајте се помеѓу RAW и „готовиот“ изглед во лет.

Кои информации се чуваат во LUT?

Информациите зачувани во LUT во голема мера зависат од количината на трансформативно мапирање на бои и мапирање на тонови што се применуваат и на тој начин се запишуваат во Табелата за пребарување.

Со други зборови, ако не го модифицирате мапирањето на боите, туку само ги прилагодувате вкупните тонски криви, тогаш нема (или не треба) да видите каква било промена во бојата при преглед и примена на LUT дали на камерата или во вашиот пакет за уредување/боја.

Тие се само контејнери и го задржуваат само она што е изменето или преведено.

Забележете дека LUT се прилично едноставни (дури и ако тиеможе да биде неизмерно моќен) и не и не може да прими ништо што се прави преку секундарни/изолирани модификации на бојата (без разлика дали преку PowerWindows или Квалификатори или на друго место) и нема да зачува никакво намалување на шумот или други оптички пост-ефекти.

Едноставно кажано, тие се наменети да бидат индекс на вредности на боја и светлина, кои потоа се применуваат на суровиот извор, а оваа трансформација и превод што тие ја вршат на крајот ги рефлектираат промените/модификациите што се наведени директно во ЛУТ, и ништо повеќе.

Различни типови на LUTs

Како што е наведено погоре, постојат многу различни видови на LUTs. Повеќето читатели несомнено се запознаени со LUT кои се користат за примена на познати филмски изгледи на нивните филмови. Вашата километража со овие LUT ќе се разликува во зависност од квалитетот на LUT-ите што ги користите (или купувате), како и од начинот на кој ги применувате овие LUT-ови и квалитетот на изворната снимка на која ја применувате LUT.

Една од најважните употреби на LUT е „Show LUT“ што може да звучи исто како погоре, но е навистина сè друго освен. Овде основната разлика е во тоа што овластен колорист работеше во тандем со кинематограферот и тие направија значителен напор за да го обработат и тестираат нивниот LUT за да се осигураат дека тој работи како што сакате за условите што ги предвидуваат на снимањето и често создаваатнеколку варијанти за секаков начин на осветлување и временски услови.

Друг често користен и доста вообичаен тип на LUT (и кој често се користи неправилно) е емулација на филмски акции LUT. Без сомнение сте виделе голем број од нив, и повторно, вашата километража може да варира во начинот на кој тие функционираат или не, но повторно се се сведува на квалитетот на градбата и средствата и редоследот на работа при примената на LUT кои диктира колку добро функционираат и дали го жртвувате квалитетот на сликата или не.

Постојат и 1D наспроти 3D LUT, но не треба да се грижите премногу за нивните разлики, освен ако не сакате да генерирате еден од вашите. Можеби ќе го покриеме овој процес и добрите и лошите страни во некоја идна статија, но во моментов, тој го надминува дофатот на оваа воведна статија и може само повеќе да ве збуни отколку да ве информира пред да ги зафатите основите на LUT.

Кога да се користат LUTs

LUTs може да се користат во секое време, а исто така не се деструктивни (под услов да не рендерирате/извезувате со применети).

Како што е наведено погоре, LUT често се користат на снимање и во камера, па дури и на монитор за производство (иако никогаш не треба да се удвојуваат, внимавајте да не го правите тоа). Ако се така, овие LUT обично се пренесуваат во постпродукциските фази и се применуваат на клиповите во NLE и/или Colorsuite.

Ако не се користат од почеток,тие, исто така, често може да се користат за да добијат груб изглед или да се трансформираат надвор од просторот RAW/LOG во NLE (на пр. R3D RAW до Rec.709).

И може дополнително да се применат и да се користат во Colorsuite за различен ефект, без разлика дали се користи ACES или некој друг простор во боја, или за емулирање на посакуваниот аналоген филм од Kodak/Fuji.

Има многу правилни и пожелни употреби на LUT, и секако повеќе отколку што имаме простор за набројување и набројување овде, но исто така има и многу неправилни употреби.

When Not да користите LUTs

Ако случајно пребарувате на интернет за LUTs, секогаш ќе најдете море од уметници и застапници за нивно користење, и речиси исто толку клеветници и тврдокорни мразители на LUT. Да бидам целосно искрен, генерално сум приврзаник на вториот табор, иако кога е потребно и правилно се применува, сесрдно се здружувам со поранешниот табор.

Генерално е многу лош и непрофесионален пат за натрупување и користење на повеќе креативни LUT и дополнително оценување на овие трансформации на бои. Губењето на квалитетот што ќе го доживеете и сериозното кршење на вредностите на бојата и осветленоста ќе бидат навистина ужасни ако го направите тоа.

Употребата на LUT за да се бркаат одредени филмски оценки (не исто како и филмските акции) е исто така лоша идеја, и покрај фактот што толку многу луѓе го прават тоа и плаќаат фер цена за овие „изгледи“.

Сфаќам дека некои може да се спротивстават и да кажат дека грешам, но останува фактот,веројатно не снимате на иста камера со исто осветлување и леќи и услови на кои се снимени/под овие филмови, нели? Ако сте искрени, одговорот е „не“ и затоа, иако сигурно можете да ги користите овие „изгледни“ LUT и да добиете нешто што може или не изгледа како да е во истиот универзум, безбедно е да се претпостави дека сте победиле Немојте да бидете на место, па дури и блиску, освен ако не можете да ги повторите истите поставки/осветлување/итн во камерата како што беа.

Вашата километража може да варира, особено ако користите камера од холивудско ниво и сте доволно експериментирале за да го добиете „изгледот“ LUT за да функционира како што е рекламирано/наменето, но јас би се обложил дека исклучително малкумина ќе имаат решеност и ресурси за тоа.

Општо земено, LUT не треба да се применуваат случајно или ако проектот или снимката не можат да ја поддржат техничката/трансформацијата на бојата. И нивното користење за следење на изгледот не е професионален начин за снимање или оценување на вашиот проект каков и да е.

Најчесто поставувани прашања

Еве неколку други прашања што можеби ги имате за LUT.

Дали LUT се само филтри или претходно поставени?

Не. Тие не се кратенки и секако не се „магичен куршум“ за вашите снимки.

Боењето и уредувањето на овој начин често можево голема мера влијае на вашата снимка и тоа не на добар начин.

Дали филмаџиите користат LUT?

Професионалците за филм сигурно користат LUT, и често во сите различни фази на процесите на производство и постпродукција. Тие најчесто се користат на дигитални кино камери со цел да се постигне специфичен одговор на боја/тонски на аналогниот филм.

Кој софтвер користи LUTs?

LUT се користат и се применуваат преку секој главен софтвер NLE и Color Grading, а можете да ги примените и во Photoshop. Тие не се користат исклучиво во доменот на видео/филм, бидејќи се технички/научни трансформации на просторот на боите што се користат во широк спектар на апликации долж цевководот за сликање.

Завршни мисли

До сега, или сте научиле многу за LUTs или можеби сте вознемирени од мојата проценка за вредноста на LUTs „изглед“. Каков и да е случајот, се надевам дека разбирате дека LUT не е лек или лек за вашата снимка, и тие сигурно не се филтри или претходно поставени.

ЛУТ, од нивното производство и градба до нивната употреба низ целиот цевковод за сликање, командуваат и бараат голема техничка и научна експертиза и разбирање во однос на манипулацијата со бојата и осветленоста (и повеќе) со цел да се обезбеди нивна правилна и ефективна употреба.

Се надеваме дека ова нема да ве одврати да ги користите, бидејќи тие се од витално значењеважни и неизмерно моќни кога се правилно изградени и употребени, но тие бараат прилично експериментирање и истражување со цел ефективно да се користат и треба да се сметаат за напредна алатка на мастер ниво.

Колку повеќе учите за LUT, толку повеќе ќе бидете способни и поспособни и поупатени во однос на оценувањето на боите и науката за слики како целина. Што може да биде многу посакувана вештина на денешниот постпродукциски пазар, и која може да ви исплати дивиденди во годините што доаѓаат.

Како и секогаш, кажете ни ги вашите размислувања и повратни информации во делот за коментари подолу. Кои се некои од начините на кои правите LUT во вашето уредување, оценка за боја или во сет? Дали сте имале лоши искуства со користење на LUT како претходно поставени/филтри?

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.