Зошто е важна безбедноста на Интернет? (Совети за да се биде безбеден)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Интернетот каков што го знаеме е стар речиси триесет години — триесет години! Можеби тоа е мал дел од вашиот живот, можеби никогаш не сте го познавале животот без мрежата. Како и да е, сите сè уште треба да преземеме безбедносни мерки кога сме на интернет.

Само затоа што се чувствувате удобно со вашето знаење за социјалните медиуми, онлајн купувањето и онлајн банкарството не ве прави имуни на опасностите што демнат таму.

Иако мрежата е прекрасен модерен луксуз, тоа е исто така можност за оние ширум светот да ја искористат нејзината анонимност и пристап.

Безбедноста на интернет не е шега. Ајде внимателно да погледнеме зошто е тоа важно, а потоа да разговараме за тоа како да останете безбедни додека сурфате со тие огромни веб-бранови.

Што може да тргне наопаку со Интернет?

Не сакаат сите да нè извлечат. Мнозинството луѓе се доброволни, добронамерни и прилично искрени. Проблемот е што е потребно само еден злобен човек да предизвика болка, непријатност, па дури и трајна штета на нашите животи. Ова е особено лесно кога станува збор за Интернет. Но, како?

1. Кражба на идентитет

Ова е еден од најпопуларните сајбер криминали и е во пораст. Со добивање доволно од вашите PII (податоци за лична идентификација), крадецот може да се преправа дека сте вие. Нивниот следен чекор: добијте кредитни картички или аплицирајте за заеми на ваше име. Крадците на идентитет, исто така, можат да создадат службенидржавни лични карти на ваше име и ви ги украдат придобивките.

Ако вашиот идентитет е украден, одеднаш може да се најдете во неочекувано голема сума на долгови, лоши кредити и други проблеми од кои може да биде исклучително тешко да се опоравите.

2. Финансиска кражба

Онлајн измамниците можат да бидат многу измамнички и добри во она што го прават. Општо земено, нивната стратегија е да ве натераат да платите за нешто што не е реално. Тие би можеле да побараат од вас да им префрлите пари, ветувајќи голем созревање. Тие исто така може да ве уценуваат, велејќи дека имаат слики од вас кои не би сакале да бидат објавени. Конечно, може да добиете порака дека некој има контрола над вашиот компјутер и дека ќе ги избрише неговите податоци ако не му платите.

Има толку многу можности што не постои начин да се дискутираат сите овде. Секојдневно на интернет се појавуваат нови примери на финансиска кражба.

Како да ги идентификувате крадците на Интернет? Секогаш кога некој што не го познавате или едвај го познавате, бара или бара пари, постои голема шанса да се обиде да ги земе.

3. Лична безбедност

Физичката безбедност е загриженост за која многумина, особено младите, не размислуваат доволно. Многумина од нас пораснаа со социјалните мрежи и се навикнати да ги објавуваат сите наши животни приказни за сите да ги видат. Иако е забавно и ни дава чувство на самопочит, многу опасности можат да дојдат од обезбедувањето премногу информации на непознати луѓе.

Дозволување странцизнајте каде одите и кога - тоа е катастрофа што чека да се случи. Прикажувањето адреси, броеви на регистарски таблички и други важни информации им даваат шанса на идните лази да откријат каде се наоѓате. Секако, повеќето луѓе се добродушни. Сепак, секој странец е потенцијален демнат или освојувач на домот. Не дозволувајте странците да знаат каде сте!

4. Безбедност на семејството и пријателите

Ако не се грижите за вашата лична безбедност, барем треба да ги земете предвид пријателите и семејството. И за нив важат истите работи што ги спомнавме погоре. Ако ги емитувате информациите и локацијата на вашиот пријател и член на семејството, може да ги доведете во опасност и нив.

5. Лична сопственост

Не можам да го кажам ова доволно: давање премногу информации на интернет е лоша работа. Истите податоци што ве ставаат во опасност вас и другите може да им помогнат на крадците да го украдат вашиот личен имот. Ако знаат кога не сте дома, ќе видат можност да упаднат и да ги украдат вашите работи.

6. Риболов со сом и психолошка злоупотреба

Сведок сум на ова. Кога некој ќе се зближи со „сом“ и ќе му верува, само за да открие дека го лажат, резултатот може да биде значителна психолошка штета.

Риболот со сом, или некој што се преправа дека е тоа што не е, може биде разорен. Тоа може да предизвика ментален очај и болка. Тоа може да влијае на жртвите да испратат пари или да обезбедатлични информации кои можат да се користат за да им наштетат на другите.

7. Изложеност на малолетници на материјали за возрасни

Ако имате мали деца, најверојатно тие веќе користат интернет - и, за жал, тие веројатно знаете повеќе отколку што мислите. Со пребарувачите и примамливите реклами, може да биде лесно за детето да се сопне на страница што содржи материјали што никогаш не треба да ги види. Ова може да резултира со проблеми кои имаат долготрајни, ужасни ефекти.

Совети за да бидете безбедни на Интернет

Видовме некои од главните грижи за користење на интернет. Сега, ајде да погледнеме како да бидеме безбедни додека го истражуваме.

1. Секогаш знаеј каде си

Внимавајте на фанки URL-адреси. Проверете дали URL-то или веб-адресата во полето URL е адресата што ја очекувате. Многу врски, особено оние наведени во е-пораките за фишинг, може да бидат дизајнирани да ве измамат. Се чини дека тие се поврзуваат со локација со која сте запознаени. Меѓутоа, кога ќе кликнете на него, ќе бидете однесени на лажна страница. Оттука, крадците можат да добијат лични информации или да внесат вирус или софтвер за следење на вашиот компјутер.

Секогаш кога ќе видите врска, само поставете го покажувачот на глувчето над неа. Треба да ја видите вистинската адреса на која укажува врската во долниот десен агол на вашиот веб-прелистувач. Ако е многу различно од описот на врската, имате добра причина да бидете сомнителни. Не кликнувајте на него!

2. Не брзајте

Одвојте времеи уверете се дека знаете што правите кога сте на интернет. Ако се регистрирате за нешто или купувате од нова страница, прво истражете ја за да се уверите дека е легална.

3. Ако изгледа премногу добро за да биде вистина, веројатно е

Тоа е стара поговорка што ја научив од татко ми дека ја научил од дедо ми. Тие зборуваа за финансиски зделки воопшто - но ова може да се примени на Интернет. Невозможните онлајн зделки или подароци обично се лошите страни. Нивната цел е да ве натераат да внесете информации. Бидете сомничави и направете го вашето истражување пред да изнесете какви било лични податоци.

4. Складирање информации за кредитната картичка кај трговците на мало и други

Бидете незабележителни за складирање информации за кредитните картички на веб-локации или апликации за малопродажба. Ако често купувате, тоа е примамливо - тоа го прави купувањето нешта толку лесно! Но, ако некој може да се најави на вашата сметка, тој исто така може да купи што сака.

5. PII – Информации за лична идентификација

Бидете многу внимателни давајќи ги вашите PII. Обидете се да го сторите тоа само кога е апсолутно неопходно. Броевите за социјално осигурување, броевите на возачката дозвола, датумите на раѓање, адресите честопати не се потребни за повеќето социјални медиуми или сметки за малопродажба. А тие информации се она што крадците ќе ги користат за да ви го украдат идентитетот. Чувајте ги безбедни!

Ако веб-локација ве принудува да наведете датум на раѓање или адреса, малку променете ги броевите за крадците да не можат да ја добијат вашата вистинскаоние. Ако тоа не е официјална банкарска сметка или сметка од владин тип, никогаш не давајте SSN или други непроценливи податоци.

6. Непознати следбеници

Ова е примамливо за корисниците на социјалните мрежи кои сакаат толку многу следбеници можно. Опасноста е, ако имате следбеници кои не ги познавате, тие би можеле да бидат некој што може да ви нанесе штета. Најдобро е да се осигурате дека знаете кои се вашите следбеници, пријатели и соработници во вашите кругови на социјалните медиуми.

7. Премногу информации – Социјални медиуми

Не давајте премногу информации за вашиот секојдневен живот на социјалните мрежи. Дозволете им на сите да знаат каде сте, каде одите и што правите може да биде забавно. Сепак, може да му обезбеди на криминалецот доволно информации за да ви наштети вам, вашето семејство и пријателите.

Исто така, внимавајте сликите да не даваат несакани информации, како што се адреси или броеви на регистарски таблички.

5> 8. Избегнувајте бескрупулозни веб-страници

Сајтовите што содржат порнографски, нерегулирани коцкарски или шверцувани материјали се места број еден за да имате проблеми на интернет. Бидејќи се примамливи, тие ги натеруваат луѓето да даваат информации и да поставуваат вируси или софтвер за следење на вашиот компјутер. Избегнувањето на овие типови на сајтови може да ве спаси од многу главоболки.

9. Користете VPN

ВПН или виртуелна приватна мрежа може да обезбеди дополнителна заштита на вашата домашна мрежа и на компјутерите воопшто. VPN-овите го отежнуваатхакери да влезат во вашите системи и да добијат информации како што се IP адреси. SoftwareHow има сеопфатни ресурси за веб-приватноста овде.

10. Родителска контрола

Ако имате мали деца кои користат интернет, секогаш е добро да имате родителска контрола. Некои може да се постават на вашиот мрежен рутер или VPN. Постојат дури и апликации кои можат да го направат тоа. Тие помагаат да ги спречите вашите деца да се сопнуваат на страници што вие не сакате да ги гледаат или искусат. Најдете некои одлични ресурси за родителска контрола овде.

11. Следете ја вашата интуиција

Ако нешто не ви изгледа како што треба или сте сомнителни, постои голема шанса дека нешто не е во ред. Следете го вашиот стомак.

Бидете претпазливи и погрижете се да испитате што и да правите. Немојте да се фаќате во брзање со допамин и да правите нешто за што подоцна ќе се каете или да дозволите некоја „фишинг“ страница да ве одведе по патека што ќе заврши лошо.

12. Лозинки

Како секогаш користете силни лозинки. Никогаш не ги давајте никому и менувајте ги често. Лозинките се првата линија на заштита за вашите сметки, мрежи и уреди. Сакате да дознаете повеќе или барате ресурс за безбедно складирање на вашите лозинки? Прочитајте повеќе овде.

Завршни зборови

Безбедноста и безбедноста на Интернет се, и секогаш ќе бидат најважни. Интернетот е моќна и возбудлива алатка која сите ние ќе продолжиме да ја користиме, но е исто толку моќна и за оние коисакаат да ни наштетат. Имајте на ум безбедноста додека талкате по информативниот автопат.

Кажете ни какви грижи имате за безбедноста на интернетот. Би сакале да чуеме од вас.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.