Зошто не можам да ја користам алатката Paintbrush во Adobe Illustrator?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дали заборавивте да изберете боја на четка или цртање пред да цртате? Можеби сте заборавиле да отклучите слој? Да, и мене ми се случи. Но, искрено, 90% од времето кога алатката за четка не работеше беше поради моето невнимание.

Не секогаш наидувавме на проблеми затоа што алатката има грешка, понекогаш причината може да биде што пропуштивме чекор. Затоа е важно да бидете сигурни дека ги следите вистинските чекори кога ја користите алатката.

Во оваа статија, ќе ви покажам како да ја користите четката за сликање во Adobe Illustrator пред да ви помогнам да дознаете зошто вашата четка за сликање не работи и како да ја поправите.

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows и другите верзии може да изгледаат поинаку.

Како да ја користите алатката Paintbrush во Adobe Illustrator

Пред да дознаете зошто или како да го решите проблемот, проверете дали сте започнале во вистинската насока. Значи, еве брз водич за тоа како да ја користите алатката за четка во Illustrator.

Чекор 1: Изберете ја Paintbrush Tool од лентата со алатки или активирајте ја користејќи ја кратенката на тастатурата B .

Чекор 2: Изберете боја на удар, тежина на потегот и стил на четка. Можете да изберете боја од таблата Swatches . Тежина и стил на четка од панелот Својства > Изглед .

Чекор 3: Започнете со цртање! Ако сакате да ја менувате големината на четката додека цртате, можетекористете ги левата и десната заграда ( [ ] ) на вашата тастатура.

Ако сакате да видите повеќе опции за четки, можете да го отворите панелот Четки од Прозорец > Четки или да ја користите кратенката на тастатурата F5 . Можете да истражувате различни четки од менито Библиотеки на четки или да додавате преземени четки во Illustrator.

Зошто четката за боја не работи & засилувач; Како да го поправите

Постојат неколку причини зошто вашата четка за сликање не работи правилно. На пример, проблеми како што не можете да сликате на заклучени слоеви, или ударот не се прикажува. Еве три причини зошто вашата четка за сликање не работи.

Причина бр. 1: Вашиот слој е заклучен

Дали го заклучивте вашиот слој? Бидејќи кога слојот е заклучен, не можете да го уредувате. Можете да го отклучите слојот или да додадете нов слој и да ја користите алатката со четка за сликање.

Едноставно одете во панелот Layers и кликнете на заклучувањето за да го отклучите слојот или кликнете на иконата плус за да додадете нов слој за работа.

Причина бр. 2: не сте избрале боја за цртање

Ако не сте ја одбрале бојата за цртање, кога ја користите четката за сликање, таа или ќе ја прикаже пополнете ја бојата по патеката што ја нацртавте или на проѕирна патека.

Можете брзо да го поправите ова со избирање на боја на такт од панелот „Брач на бои“ или „Прегледи“.

Всушност, ако ја користите најновата верзија на Adobe Illustrator и имате избрана боја за полнење кога користитечетка за бојадисување, таа автоматски ќе се префрли во боја на мозочен удар.

Искрено, долго време не наидов на овој проблем бидејќи мислам дека поновите верзии се развиени за да го решат овој тип на проблем што предизвикува непријатности во корисничкото искуство.

Причина бр. 3: Користите боја за полнење наместо Боја за цртање

Ова е ситуација кога четката за сликање не работи „правилно“. Што значи, сè уште можете да цртате, но резултатот не мора да е онаков каков што сакате.

На пример, сакавте да нацртате ваква стрелка.

Но, кога цртате со избрана боја за полнење, нема да ја видите патеката што ја цртате, наместо тоа, ќе видите вакво нешто бидејќи го пополнува просторот помеѓу патеката што ја цртате.

Овде има две решенија.

Решение бр. 1: Можете брзо да ја префрлите бојата на пополнувањето во бојата на такт со кликнување на копчето за префрлување на лентата со алатки.

Решение #2: Двоен клик на алатката за четка за сликање и таа ќе го отвори прозорецот за дијалог Опции на алатката за четка за сликање. Отштиклирајте ја опцијата Пополнете нови потези со четка и следниот пат кога ќе ја користите алатката со четка за сликање, таа ќе ја пополни патеката само со боја на такт.

Заклучок

Вашата алатка за четка за сликање треба да работи ако ги следите вистинските чекори за да ја користите. Понекогаш може да заборавите дека вашиот слој е заклучен, понекогаш едноставно може да заборавите да изберете четка.

Ако ја користите најновата верзија, најмногуВеројатната ситуација што ќе ја видите е Причина #1. Значи, кога ќе го видите знакот „забрани“ на вашата четка, првото нешто што треба да направите е да проверите дали вашиот слој е заклучен.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.